A nyakfájdalom a második leggyakoribb gerincet érintő mozgásszervi panasz ( a derékfájdalom után). A nyakfájdalom sokszor spontán gyógyul, de jellemző rá, hogy ki-kiújúl, és agyre lassaban múlik el, mígnem elér egy olyan pontot, amikor nem kezd el javulni, hanem heteken keresztül stagnál, rosszabb esetben romló tendenciát mutat.

A nyaki gernc 7 csigolyából áll, melynek első két csigolyája módosult csakcsigolya: az atlas (első nyakcsigolya) hordozza a koponyát. A koponya és atlas közötti izületben a fej előre- és hátrahajtása jön létre (biccentés). Az első nyakcsigolyához csatlakozik az axis (második nyakcsigolya) egy nyúlvánnyal (dens axis), és ennek mentésn a tudjuk a fejet forgatni jobba-balra.

A maradék 5 nyakcsigolya mentén jön létre a fej jobbra-balra hajlítása.

A csigolyák kisizületekkel kapcsolódnak egymáshoz, illetve a második nyakcsigolyától lefelé porckorongok is összekötik őket.

A nyak a legmobilisabb szakasza a gerincnek, de mobilitása mellett fontos feladata a gerncvelő védelme, és a fej tartása.

A nyakfájdalom leggyakoribb okai:

- elalvás: sokáig a nyaki mozgáspálya végelyzetében egy pozícióban való alvás, vagy nem megfeleő párna miatt “beáll” reggelre a nyak. Együttjár a nyak környéki izmok nagymértékű görcsösségével
Kezelése: pihentetés, izomlazítás, tape, fizikoterápia (pl ultrahang), célzott gyógytorna az izomerőegyensúly megbolmásának helyreállításával, alexander-tecnika, Mckenzie torna, manuálterápia

- meghűlésből (pl. légkondicionáló) adódó gyulladás:
Kezelése: gyulladáscsökkentés (gyógyszer+ kenőcs), fizikoterépia, tape

- rossz terhelés: számítógépnél hosszantartó ülés során a fej előretolása, bizonyos szakmáknál előforduló egyoldalú terhelés miatt (pl. kozmetikus, festő)
Kezelése: ergonómiai oktatás, gyógytornarendszeres torna: gerinctorna, pilates, bodyART, jóga, tánc, alexander-technika, Mckenzie torna, manuálterápia, tape, masszázs

- ostorcsapásos nyaksérülés: Gyakori, hogy autóbelestnél, ha hátulról belénk jönnek, és annak ellenére, hogy a biztonsági öv megakadályozza a felsőtestünk előrmzdulását, a fejünk nincs rögzítve, és így “bólintunk” egy nagyot. Ez egy hatalmas erőbehatás amivel szemben a nyakizmok nem tudják megvédeni a csigolyákat éa a köztük lévő porckorongot. Instabillá válik a terület, és így problémássá válik. Sokszor nem is rögtön jelentkezik a fájdalom (vagy ha igen, akkor az orvos egy Schanz gallérral elintézettnek tekinti a dolgot), hanem hetekkel/ hónapokkal később.
Kezelése: akut fázisban Schanz gallér, eletroterápa, utána manuálterápia, tape, gyógytorna, nyak stabilizáció, Mckenzie torna

- spondylosis - kisizületi kopás: a csigolyák között 2 féle összeköttetetés van: porcos (vagyis a porckorong) illetve a csigolyák közötti kisizületek (minden csigolya a felette és alatta lévő csigolyával alkot izületet). Az izületek kopása az életkor előrehaladtával természetesen együttjáró folyamat, de mértéke nagyban függ az életmódtól, hiszen a nagyobb igénybevételnek kitett területek kopása kifejezettebb, és ezeken a területeken a meszes felrakódások kialakulása (pl csőrképződés) is intenzívebb. A kisizületi kopás a nyakfájdalom mellett együttjár rugalmatlansággal, és a mobilitás csökkenésével. Így aki rendszeresn mozog, annál kevésbé fognak jelentkezni a kopás miatti nyakfájdalmak. Itt elsősorban olyan mozgásokra gondolunk amik átmozgatják a gerincet a teljes mozgáspályán, mint pl. gerinctorna, pilates, bodyART, jóga, hiszen pl. a futás, biciklizés nagyon jó edzés a szívnek és tüdőnek, de a gerinc szempontjából indifferns.
Kezelése: rendszeres torna: gerinctorna, pilates, bodyART, jóga, tánc

- discus hernia- porckorongsérv: A nyakfájdalom másik gyakori okozója a porckorongsérv. A porckorongunk minden csigolya között megtalálható a 2. csigolyától lefelé.
Belső magja, a nucleus pulposus kocsonyás állagú, a magot kívülről a rostporcos anulus fibrosus borítja. Érellátása nincs, tehát diffúzó útján táplálódik. A porckorongot az összenyomás, hajlítás és csavarás összetett kombinációja terheli. Az egészséges porckorongban az axiális (függőleges) irányú terheléseket a gél állapotú mag hidrosztatikus összenyomása viseli, s ennek ellenáll a külső rostos gyűrűben keletkező feszültség. A kor előrehaladtával és a rossz terheléssel (pl. egész napos görnyedt szmítógép előtt ülés) a mag víztartalma csökken, melynek a következtében a porckorong rugalmassága is csökken, és a nyomás egyenlőtlenül tevődik át csigolyatestre. A porckorongok tápanyagellátása a szomszédos üvegporcokon keresztüli diffúzióval történik. A porckorongok a gerinc hosszának negyedét teszik ki. A napközbeni terhelés hatására dehidrálódnak és éjszaka az erőhatás megszűntével rehidratálódnak. Napi nettó 10-20%-os folyadékveszteséget figyelhetünk meg a diszkuszban, s a napi terhelés alatt beálló folyadék veszteséget éjszaka a pihenés folyamán visszanyerjük (ezért mérjük magunkat magasabbnak reggel mint este), mely egy “pumpaeffektushoz” hasonlítható. A napi folyadékcsere jelentős fontosságú a porckorong tápanyagellátásában.

A prockorongokban a gerinc mozgásakor különböző irányú elmozdulások történnek. Leegyszerűsítve: ha előrehajlunk, akkor a csigolyák elöl közelednek, a porckorong belső magja pedig hátrafelé mozdul el, ha hátrahajlunk, akkor hátul közelednek a csigolyák, és előre mozdul a nucleus pulposus, ha jobbra hajlunk, akkor balra mozdul a belső mag a csigolyák pedig jobb oldalon közelednek stb. A belső mag elmozdulásainak az anulus fibrosus feszülése szab határt.

De, ha hosszú ideig egy rányba terheljük a gerincünket (pl. naponta hosszú órákig helytelenül ülünk), vagy hirtelen meggondolatlanul nagy súlyt emelünk (pl. előrehajlásból csavarodva), akkor a rostos gyűrük sérülnek, és szabad utat kap a belső mag a sérvesedéshez, azaz kitüremkedik.

A porckorongnak nemcsak vérellátása nincsen, de beidegzése sem. Az anulus rostjainak külső egyharmadában van csak fájdalomérző receptor, tehát, ha problémás kezd lenni, nem fáj rögtön. Az első derékfájdalom egy későbbi, de még visszafordítható stádiumban jelentkezik. A kiboltosulás mértéketől függően nevezzük protrusionak (enyhébb mértékű), vagy herniának (sérv).

Attől függően, hogy merre boltosul ki okoz töneteket: ha egyenesen hátra, akkor “csak” nyakfájdalmat eredményez, de ha hátra oldalra, akkor jó eséllyel eléri az ott kilépő ideggyököt, és a nyakfájdalom mellett kisugárzó tünteket okoz (fájdalom, zsibbadás, bizsergés, egyéb különböző érzészavarok). Ezeknek helye attól függ, hogy mely csigolyák közötti porckorong érintett, és így melyik ideget nyomja.

Kezelés: jobb ha először szakorvos vizsgálja meg, és MRI készítését javasolja. (általánosségban igaz, hogy az MRI kép nem feltétlenül függ össze a páciens állapotának akkuttságával, de a diagnózis felállítása-, illetve a prognózis miatt szükséges). A tünetek csökkentésére: fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, izomlazítás. Az oki terápia 2 féle lehet:
- műtét: ha fél évig tartó konervatív terápiára (minden olyan terápia ami nem műtét) semmilyen változás, javulás nem volt elérhető.
- konzervatív terapia: gyógytorna, Mckenzie-torna, manuálterápia, idegmobilizáció, stabilizációs tréning, tape, elektroterápia, pszichoterápia, életmódváltás

A nyakfájdalom, nyakprobléma tünetei:
Igen szerteágazó tünetegyüttest tud produkálni a nyakfájdalom, természetesen magának a területnek a fájdalma:

  • nyakfájdalom
  • feszes nyaki régió
  • lapockák irányába sugárzó fájdalom
  • váll irányába sugárzó fájdalom, vállfájdalom
  • fejfájás
  • szédülés
  • fülzúgás
  • karba sugárzó tünetek: kézfájás, könyökfájdalom, karfájás, kézzsibbadás, ujjzsibbadás, kézbizsergés, ujjbizsergés, égő fájdalom